Is het nog de moeite om een foto te printen anno 2019?

door 29 mei, 2019Portret fotografie3 reacties

Vergane glorie?…

Ik herinner het me nog goed.  Mijn eerste communie.  Of, euh… wacht even, ik herinner me eerder het ‘bezoekje’ aan de lokale fotograaf.  Ik mocht als jonge snaak van 6 jaar ‘fotomodel’ zijn.  Nu, als je zo jong bent, vind je veel zaken boeiend en interessant.  Ik wist niet aan wat ik me mocht verwachten.  Helaas was ik toen niet zo geduldig als vandaag.  Man, man, wat duurde zo een foto sessie lang.  Vaste, mooi omlijnde poses aannemen.  Totaal niets spontaan aan die communiefoto’s.  Maar…  ik had er wel een fotoboek aan overgehouden met mooie herinneringen.  Herinneringen waar ik soms nog wel eens naar terug kijk.  Waarom?  Het is op fijn fotopapier van de hoogste kwaliteit en in boekvorm.

Digitalisatie

We maken een sprong verder in de toekomst.  We zijn nu reeds verder gevorderd in het digitale tijdperk en fotografen die nog analoog fotograferen, worden zeldzaam.  Ik krijg regelmatig de vraag: “Wat is het beste fototoestel waarmee je mooie foto’s kan maken?”.  Klinkt vertrouwd, niet?

Mijn antwoord daarom is steevast: met het toestel dat je nu bij hebt.  En dat hoeft nu niet eens een reflex- of systeemcamera te zijn.  Vandaag zal het eerder je smartphone zijn.  En heel eerlijk: die toestellen zijn op fotografisch gebied goed geëvolueerd.  Er worden vandaag over de wereld (en het gaat maar over een schatting) meer dan 2,7 miljard foto’s per dag gemaakt met een smartphone.  Hoe hallucinant kan het zijn.  (weet je nog, met je filmrolletje van 12, 24 of 36 foto’s)

En dan heb ik het nog niet eens over die hoeveelheid van digitale foto’s die we allen delen op verschillende social media platformen.  We vinden het fijn om deze foto’s te kunnen delen met vrienden en kennissen.  Maar als je eerlijk bent, ja…. kijk eens diep in jezelf… hoeveel van die genomen foto’s vind je nu zelf zo goed van kwaliteit dat je ze in een boek of – waarom niet – als canvas, of een alubondi aan je muur wil hangen?

Verder heb je misschien reeds zoveel foto’s gedeeld van mooie momenten in je leven waarvan je vandaag niet meer weet of je deze foto’s ooit hebt gemaakt.

Printen

Het is net omwille van de vluchtigheid van het internet dat ik je aanraad om die mooie herinneringen in tastbare vorm te bezitten; hetzij als muurdecoratie, of in een mooi fotoboek.  Want hoeveel mensen maken backups van de foto’s die op hun smartphone staan?  Bitter weinig.  Als hun smartphone gestolen is, of verloren is gegaan, is er geen enkele waarborg dat deze foto’s ergens online staan.  En dan nog!  Kijk wat er met het social medium platform Google+ is gebeurd: een stille dood gestorven.

Maar dit terzijde, de kleurechtheid en de kwaliteit van een foto dat geprint is, geeft veel meer emotie weer dan op een scherm.  Beeldschermen variëren van grootte, maar ook de kleur die weergegeven wordt, varieert naargelang elk scherm. (is deze gekalibreerd of niet).  Vandaar dat ik het persoonlijk moeilijk heb om een foto (technisch) te beoordelen op mijn scherm, want deze kan er – wat kleurverzadiging en contrast betreft – er compleet verschillend uitzien.

Als ik dan toch even een allusie mag maken.  Je kan prachtige schilderwerken vandaag bewonderen dankzij het internet.  Je ‘wow’- factor zal wel anders zijn, naargelang je dat bepaald kunstwerk bekijkt op je smartphone, tablet, laptop of PC.  Maar ga eens dat zelfde werk in het echt gaan bekijken, in de juiste afmetingen met de juiste lichtomstandigheden, dan begrijp je wel wat ik bedoel.

Hoe denk jij zelf hierover?