Is een TFP shoot nuttig?

door 5 jun, 2019Algemeen fotografie0 Reacties

 Wikipedia omschrijft TFP als volgt:

Time for print is een veelgebruikte Engelse term die binnen het fotograferen van amateur-modellen door amateurfotografen. Hierbij wordt tussen model en fotograaf een overeenkomst vastgelegd. De term wordt meestal afgekort met TFP. In plaats van een geldelijke betaling voor elkaars diensten gaat de fotograaf ermee akkoord een aantal afdrukken van de beste foto’s van de sessie te verstrekken aan het model. De gemaakte foto’s mogen doorgaans zowel door de fotograaf als het model gebruikt worden in een portfolio en als promotiemateriaal, al liggen de rechten over de foto’s wel bijna altijd bij de fotograaf.

De afkorting staat voor meerdere (Engelstalige) afkortingen:

  • Time For Print
  • Trade For Print

maar ook:

  • Time For Portfolio
  • Trade For Portfolio

Hoewel er dus verschillende betekenissen mogelijk zijn voor de afkorting TFP is er een basisgedachte: bij een TFP-sessie wordt er geen geld betaald. Het model krijgt geen vergoeding en de fotograaf krijgt eveneens geen vergoeding voor de afdrukken of cd’s met foto’s die er tijdens de fotosessie zijn gemaakt.

TFP-fotosessies komen over het algemeen vooral voor bij amateurfotografen en amateur-modellen, hoewel veel professionele fotografen of modellen af en toe ook een TFP-sessie zullen doen, als het betreffende model of locatie een bijzonder resultaat op zou kunnen leveren naar de mening van de professional.

Veel professionele modellen zijn begonnen met een portfolio gevuld met foto’s die gemaakt zijn tijdens TFP-sessies.

Naast de term wordt er ook veel gebruikgemaakt van de term TFCD, hierbij worden er geen prints uitgewisseld maar een cd of dvd met daarop een digitaal exemplaar van de foto’s.

Is TFP dan gewoon een gratis fotoshoot?

Naar mijn mening niet. Zoals het op wikipedia mooi verwoord is, gaat het om het uitbreiden van de portfolio van zowel de fotograaf als het model. Er is een win-situatie voor beide partijen

Er dient inderdaad een meerwaarde te zijn voor beide partijen om tijd en energie in te steken in al het werk dat moet verricht worden. 

Wat is de meerwaarde voor de fotograaf? Er zijn altijd fotosessies die je niet altijd commercieel zal kunnen uitvoeren en een TFP sessie biedt dat een uitkomst, om bvb nieuwe concepten uit te testen. 

Wat is de meerwaarde voor het model? Afhangend van de oproep van een fotograaf, moet deze een meerwaarde zien in het concept.

Maw, als beide partijen door de TFP hun portfolio en hun eigen vaardigheden hiermee kunnen verbeteren, is het dit zeker waard. 

Maar wat TFP vooral niet is, is een gratis fotoshoot. 

Een fotograaf moet toch noch iets kunnen verdienen met zijn werk als fotograaf en anderzijds vind ik dat een fotograaf beloond hoort te worden voor zijn tijd, inspanning, creativiteit en het beschikbaar stellen van zijn apparatuur. Ik denk dat sommigen vergeten dat het niet altijd vrijblijvend. 

Langs de andere kant, mogen modellen en make-up-artists zeker ook hun boterham verdienen aan fotoshoots, vandaar dat de inzet voor een TFP shoot voor beide partijen hoog genoeg dient te zijn om er aan deel te nemen.

Wat met al die gratis fotoshoot aanvragen?

Dit is een punt dat meer voorkomt. Iedereen die een camera heeft, is fotograaf. Is dat erg? Neen. Als je als klant niet wil betalen voor een fotoshoot, is dat zijn recht. En er zijn heel goede amateur fotografen die prachtige foto’s maken. Deze mensen houden zich met prijzen niet bezig, maar beseffen niet dat ze ook regelmatig iets moeten vernieuwen of aankopen, laat staan, een nieuwe PC of laptop, een fotobewerkingssoftware. Het kan beduidend oplopen.

 

Het maakt het voor de professionele fotograaf niet makkelijker op om te overleven. Maar als je diep in jezelf kijkt, dan weet je dat iedereen graag betaald wil worden voor het werk dat je doet. Zo ook de fotograaf, model, make-up-artist.

 

Waardebepaling

 Alles heeft vandaag te maken met hoeveel waarde iemand geeft aan een bepaald type van werk. Vele mensen – en ik neem zeker niemand kwalijk – denken dat de fotograaf gewoon maar op een knopje te duwen heeft en … klaar is kees… maar er komt meer bij kijken. 

Maar niet alleen bij particulieren speelt waarde van belang. Ook bij modellenbureau’s of andere opdrachtgevers is het een race naar de bottom

Ik citeer hieronder even fotograaf Robert Govers

TFP vertegenwoordigde in het verleden voor beide partijen waarde.  Het model kreeg beelden voor haar portfolio, soms zelfs de visagiste. Als het model vervolgens bij het modellenbureau kwam, vroeg het bureau in het gunstigste geval wie deze foto’s had gemaakt. Op die manier leverde het voor de fotograaf opdrachten op.

  

Tegenwoordig levert deze manier van kennismaken met het modellenbureau steeds minder op.  Voor de fotograaf is het lastig om hieruit goed betaald werk te krijgen. Immers, iets wat je gratis of goedkoop krijgt, heeft weinig waarde. Er zijn nu zoveel fotografen dat het modellenbureau het voor het uitkiezen heeft. Wil je na de kennismaking omhoog naar realistische tarieven? Jammer dan, voor jou zijn er nog tien anderen, die graag je opdracht willen overnemen.

Werken voor niets werkt ook het misbruik van je foto’s in de hand. Dit heeft wederom te maken met waarde. Wanneer iets gratis is, nemen ze jou en je rechten als fotograaf minder serieus.

  

Niet alleen bij de modelfotografie speelt dit probleem. Ook bij websites, bladen en blogs wordt geprobeerd om gratis fotografie te krijgen. Dit gebeurt onder het mom van ‘het vergroten van de naamsbekendheid’. Niet doen, het levert uiteindelijk geen of slecht betaald werk op.

 

Veel fotografen worstelen met het kiezen voor het juiste tarief. Beginnende fotografen met weinig ervaring kiezen vaker voor lage prijzen. Om deze vervolgens na verloop van tijd te verhogen, omdat ze meer kennis en ervaring hebben opgedaan. Als je dat doet, loop je echter het risico een groot deel van je klantenkring kwijt te raken. Je klanten zijn namelijk ingesteld op je lage prijzen en die zijn niet zomaar bereid om meer te betalen.  Dat is zonde, want dan kun je opnieuw beginnen.  Het is beter om direct realistische, wat hogere prijzen te kiezen. Dan heb je wellicht minder klanten, maar de opbrengst per klant is wel hoger. Dat betekent dat je meer tijd over houdt voor de klant en voor je eigen ontwikkeling.

 

Hoe denk je zelf over TFP Shoots?  En wat zijn jouw ervaringen hiermee?  Deel het hieronder: